Vad är hållbarhet?
Ansvar & balans.
Hållbarhet. Detta ord som blivit mer och mer vanligt, i takt med att vi inser att vi behöver hitta nya sätt att vara på denna jord. Men vet vi vad vi menar med att agera hållbart? Vad är hållbarhet?
Hållbarhet innebär balans. Naturen strävar efter balans. Våra kroppar fungerar bäst när alla system är i balans, och när våra livsvanor är i balans med vad vi behöver. Både vi och naturen mår bättre när vi inte tar mer än vi behöver, när vi respekterar de gränser som finns i våra samhällen och i naturen. Därmed innebär hållbarhet också ansvar. Att leva i balans är att ta ansvar, för oss själva, varandra och vår planet. För att möta de behoven vi ser i samhället och i världen så behöver vi alla ta ansvar för hur vi lever våra liv. Det är summan av alla delarna som gör en helhet.
Ansvar och balans genomsyrar därmed Björkens verksamhet. Oavsett om det gäller arbete med träd, täljning, biokol, utbildning eller konsulttjänster så är fokus att arbeta inom de gränser som naturen klarar av och att samtidigt möta de behoven vi har. Genom att samarbeta mot detta mål så kan vi bidra till mer ’resilienta’ och hållbara samhällen.
Detta är vad Björken strävar efter: att hitta balansen mellan vad vi behöver och vad vår planet klarar av, och ta ansvar för hur vi gör det.
Fokus är att sträva efter att leva i större balans med oss själva, varandra och miljön. Här följer lite andra konkreta delar i ansvarstagandet i företaget:
Samarbete.
Precis som ett hjul behöver alla delar att vara i balans för att det ska rulla, så är samarbete centralt för att vi ska möta de utmaningar som vi står inför i vårt samhälle. Vårt samhälle behöver en bredd av aktörer som kan möta de behov vi har. Precis som trädet björken har ett samarbete med andra träd, växter, insekter, svampar och djur så strävar företaget Björken efter att arbeta tillsammans med andra, att främja andras produkter och tjänster, att utbyta erfarenheter och lärdomar och att ge möjlighet till andra att dela med sig av sina kunskaper.
Verktyg & utrustning.
Verktyg och utrustning sköts så att de varar så länge som möjligt. Delar ersätts där det går. För hantverk används främst handverktyg (sågar, yxor, sekatörer och diverse trähandverktyg), och batteridrivna verktyg och motorsågar när det behövs. Batterier laddas framförallt av solkraft.
Material, produkter, arbetskläder.
För hantverk används svenskt trä, lokalt, från trädarbete eller återanvänt trä samt miljövänliga produkter. I den mån det finns så används ekologiska och hållbara arbetskläder och skor, när de går sönder lagas det som går. Inköp sker i så stor mån som möjligt av svenska företag som också strävar efter att ta ansvar.
Mat på kurser & workshops.
Fika på utbildningarna är plant-baserat, ekologiskt och från lokala producenter så mycket som möjligt, och utgår ifrån regenerativ föda.
Transport & resande.
Lokalt resande sker med cykel eller miljöbil; längre resande med buss och tåg. Samåkande till utbildningarna uppmuntras starkt.
Kommunikation.
Björken använder mobilen Fairphone, en hållbar och etisk mobiltelefon, en rekonditionerad dator, samt sökmotorn Ecosia, ett socialt företag som använder sin vinst till att plantera träd. Björken finns inte på sociala medier, fokus är på att mötas och kommunicera direkt.
Ekonomi.
Björken har företagskonto med Ekobanken, som är en etisk, transparent och hållbar bank. Företaget strävar efter att arbeta inom ramarna av den ekonomiska modellen ’doughnut’, som i korta drag innebär att möta de sociala behoven och samtidigt hålla sig inom jordens ekologiska gränser.

Jenny
Mångsysslande skogsarborist
Jag som driver Björken heter Jenny Wickford. Med en bred erfarenhet av roller som disputerad fysioterapeut, yoga lärare, lektor, konsult, biträdande redaktör, arborist och hantverkare jobbar jag nu med ett fokus på träd, skogen och på hur vi kan leva lite bättre, för oss själva, varandra och naturen. Jag är intresserad av hur vi kan leva och arbeta tillsammans på ett sätt som stärker snarare än sliter, som bygger upp snarare än bryter ner, som lättar snarare än tynger.
Jag studerade fysioterapi vid Göteborgs Universitet, har arbetat som fysioterapeut och disputerade med fokus lärande och professionell utveckling utifrån projekt i Afghanistan. Jag utbildades till yogalärare vid Nordiska yogainstitutet, och arborist vid Bridgwater & Taunton College i England (’Forestry and Arboriculture’). Jag har gått permakultur, hållbar skogsvård, trähantverk (‘green woodworking’), snickerikurser samt fruktträdsbeskärnings- och ympningskurser i Storbrittanien.