I mitt arbete med träd utgår jag ifrån ett regenerativt, hållbart perspektiv, vilket innebär att titta på hela sammanhanget kring ditt träd, och att göra så lite skada som möjligt, för naturen och för trädet. Jag utgår ifrån modellen ’Arboribalance’ (© Wickford 2022).
Rotvård.
Rötterna glöms ofta bort i trädvårdssammanhang. Men rötterna är enormt viktiga för att ett träd ska må bra; rötterna är avgörande för att trädet ska överleva. En rik och levande jordmån är en av det viktigaste faktorerna för att rötterna, och därmed ditt träd, ska må bra, få rätt näring och ha motståndskraft för sjukdomar. Detta innebär inte att tillsätta kemikalisk gödning. Jag kommer ge dig tips och råd kring vad du kan göra för att kontrollera, förbättra och vårda rötterna genom att vårda jorden, utan kemikalier eller att behöva gräva i jorden.
Beskärning.
Träd beskärs för ett antal anledningar, men generellt bara när vi människor har träd i vår närhet – träd i skogen beskärs inte. En grundregel är att beskära så lite som möjligt: beskärning skadar och stressar trädet och utsätter det för möjliga patogener. Man beskär på olika tider av året, beroende på vad som är bäst för trädet, syftet och typen av träd. Man bör endast beskära träd om nödvändigt, och på ett sätt som orsakar så lite skada till trädet som möjligt och möjliggör att trädet kan återhämta sig så bra som möjligt.
Beskärning fruktträd: När det gäller fruktträd är det lite speciellt med beskärningen, iochmed att fruktträd har avlats till att bära frukt. Detta innebär även lite extra vård.
Ta ner träd.
Ibland behöver träd tas ner, om de innebär en risk och det inte går att åtgärda på annat sätt. Att ta ner ett träd kan göras antingen genom att fälla trädet helt, eller genom att ta ner det bit för bit. Fällning är det enklaste sättet att ta ner ett träd, men det kan bara göras om det inte finns risk för skada till byggnader, elektriska ledningar etc. Om det inte går att fälla så kan man ta ner det med s.k. sektionsfällning.
Jag rekommenderar att lämna en trädruin eller hög stubbe, för insekter och andra organismer. Vi kan diskutera hur detta kan bli en dekorativ del i er trädgård. Jag uppmuntrar också att ta vara på löv, grenar och kvistar, och ger råd och tips kring olika sätt att göra detta. Grenar och kvistar kan med fördel omvandlas till biokol, vilket kan användas till att förbättra kompostering av löv. Större trädstockar och grenar kan användas på olika sätt, bland annat för att göra trädföremål (se Täljning).
Ympning.
Ympning används för att föröka träd som är genetiskt identiska till det tidigare trädet. För att få exakt samma fruktsort så går det inte att plantera ett frö eller en kärna, utan man får ympa en gren från det önskade trädet på en grundstam. Om du har ett favoritfruktträd som du vill föröka, så kan jag ympa detta åt dig. Eller ännu hellre, så kan jag visa dig hur du gör det, så får du ympa ett eget träd.
Priser
Rutavdrag: Du kan utnyttja rutavdrag för trädvårdstjänster, vilket innebär 50% av arbetskostnaden.
500kr/tim, inklusive moms och 50% rutavdrag.
All trädvård minimum 2 timmar Vaggeryds kommun, 1/2 dag övriga länet.
Jag bjuder på bortforsling av ett släp med grenar. Milersättning och ev kostnad för material tillkommer.
Workshops
Jag erbjuder ett par olika föreläsningar om träd, samt en ympningsworkshop. Se ’Shop’ för tillgängliga workshops och information.
TrädDagen.
WORKSHOP
Träd har från människans början varit en viktig del av vårt liv och utveckling. Det är fortfarande mycket om träd vi inte vet eller förstår, men av det vi vet i nuläget, så är de oerhört viktiga för oss och för planeten. Träd x människan är en föreläsning där vi utifrån modellen Arboribalance (© Wickford 2022) tittar på vår relation med träd genom tiderna och nu
Beskärning & vård av fruktträd.
FÖRELÄSNING
Vi kommer gå igenom olika typer av beskärning, när man ska beskära, vad man ska tänka på och hur vi beskär på bästa sätt för att skada trädet så lite som möjligt. Vi kommer prata grundläggande trädfysiologi, för att förstå när vi ska beskära och varför. Vi kommer också gå igenom s.k. ‘festooning’, ‘coppicing’ och hamling.
Ympa ditt eget äppelträd.
WORKSHOP
Att ympa sitt eget äppelträd, att lära sig vårda det, och se det växa och bära frukt är både roligt och bra för naturen. Du ympar ditt eget äppelträd som du får ta med dig hem, och får råd och tips kring hur du ska plantera och vårda ditt växande träd.